Aina kevään lähestyessä monen vanhemman mielen valtaa kylmäävä kysymys: ”Onkohan meidän Vili-Petteri muuten jo hakenut kesätöitä?” Ja kysymyshän on tänä päivänä yhtä relevantti kuin koskaan, sillä kesätyö harvoin löytyy hakematta. Toisaalta jotain on muuttunut. Nimittäin kun kesätyöhön sitten aikanaan valikoituu, haluavat molemmat osapuolet yleensä investoida sen sisältöön enemmän kuin ennen.
Puhumalla sisään, kirjaimellisesti
Mitä tulee itse kesätyöpaikan hakemiseen, on moni asia mennyt eteenpäin. Elämme kuitenkin vielä niin sanottua murroskautta, jossa vanhojen uskomusten taakka painaa työnhakijan harteilla. Koulujen ATK-luokissa harjoitellaan CV:iden vääntämistä mallipohjille ja painotetaan, kuinka jokainen lastenhoitokeikka tulee tarkkaan kirjata Times New Romanilla ansioluetteloon merkiksi aktiivisuudesta. Eikä siinäkään mitään väärää ole, mutta harmillisen usein tämä tohina vie fokuksen siltä, mitä työnantajat tänä päivänä todella haluaisivat hakijoissa nähdä – nimittäin asenteelta. Ja tämä pätee työnhakuun yleensäkin, ei vain kesäduuneihin. Ainakin me JYSKissä olemme erityisen kiinnostuneita tapaamaan energisiä ja tavoitteellisia ihmisiä, joilla on pilke silmäkulmassa ja halu laittaa itsensä likoon. Meitä kiinnostaa tietää, mitä sinä ihmisenä toisit meidän tiimiimme lisää ja toisaalta, mitä haluat meiltä oppia sekä missä kehittyä. Entä miten me työnantajana voisimme sitä tukea? Mitä tavoitteita ja toiveita sinulla on tulevalle?
Jotta edellä mainittujen pointtien kertominen olisi työnhakijalle mahdollisimman helppoa, olemme jo vuosia käyttäneet videohaastatteluja osana jokaista rekryprosessia. Haastattelussa on viisi erilaista videokysymystä, joiden tarkoituksena on auttaa meitä tutustumaan hakijaan paremmin ja päinvastoin. Videoihin ei niihinkään tarvitse valmistautua mitenkään erityisesti, vaan hakija saa vastata kysymyksiin omana itsenään, omine mielipiteineen, lyhyillä ja vapaamuotoisilla videoilla. 30 sekuntia per vastaus riittää aivan hyvin, usko pois. Parhaiten tiimiimme sopivien henkilöiden kanssa tapaamme vielä kasvotusten. Tiedostomuotoisen CV:n voi ylipäätään huoletta jättää tekemättä. Mahdollisen kokemuksen ja koulutuksen pystyy täyttämään mobiilijärjestelmäämme suoraan, ja kaikista proimmat hakijat voivat vaikka synkata tietonsa LinkedInistä. Viimeksi mainittu toiminto koskettaa aika harvaa kesätyönhakijaa, mutta hei, mahdollista se on silti.
Rahaa ja onnea
Sitten siihen sisältöön. Kesätyön ensisijainen tavoite monelle on rehellisesti sanottuna ansaita mahdollisimman paljon rahaa eri käyttökohteisiin: tulevan talven opiskelijabileitä varten, autokassaan, ASP-tilille, Balin reissuun, mihin milloinkin. Siinä ei ole mitään väärää tai maallisen latteaa, sillä työn olennainen tarkoitus on tuottaa elantoa tekijälleen. Haluammekin JYSKissä ehdottomasti taata myös kesätyöntekijöille asiaankuuluvan korvauksen työstään. Maksamme heille Kaupan työehtosopimuksen mukaisen palkan lisineen, sekä myöskin myynnin kasvuun pohjautuvan henkilökuntabonuksen – ihan kuten kaikille muillekin myymälätyöntekijöille. Kesä on meillä vuoden kiireisintä aikaa, joten hommia kyllä riittää tehtäväksi.
Silti palkka ei ainakaan meidän mielestämme yksin riitä kesätyön saldoksi. Kesätyöllä on tulkintamme mukaan valtavan suuri merkitys nuoren uravisioiden kirkastumisen kannalta. Mitä haluat tehdä ”isona”?. Toisaalta, mitä et ehkä halua tehdä? Kesätyö on tilanne, jossa nuoret tutustuvat itseensä eri toimintaympäristössä kuin ennen. Monille se on ensimmäinen kosketus työelämään ja tilaan, jossa oma toiminta vaikuttaakin muihin ihmisiin paljon enemmän kuin vaikkapa koulun penkillä. Kesäduuni parhaassa tapauksessa avaakin silmiä omista vahvuuksista ja kehityskohdista sekä opettaa ihan perus työelämätaitoja (eli kun työvuorolistassa lukee päivän alkavan klo 9.00, se ei ole sama asia kuin 9.35).
Kaiken tämän valossa korostuu yksilön itsensä lisäksi erään henkilön merkitys – nimittäin esimiehen. Haluamme työnantajana varmistaa, että kesätyöntekijät saavat kattavan perehdytyksen työhönsä, riittävästi palautetta ja että heidät otetaan täysin tasavertaisina jäseninä mukaan työyhteisöön. Tämän palopuheen käymme päälliköidemme kanssa läpi joka ikinen kevät ja käymme vastakin, sillä viime kädessä esimies yhdessä työntekijän kanssa ratkaisee, onko kesä suksee vai pannukakku.
Aitoa vastuuta
Keskusteluissa nuorten työnhakijoiden kanssa käy usein ilmi eräs tietty toive: annettaisiinpa meille oikeasti vastuuta ja roolia työpaikalla. No meillä annetaan. Kuten tuli aiemminkin mainittua, on kattava perehdytys ja tuki lähtökohta kasvu-uralle työelämässä. Mutta kun on alkuun päästy, niin antaa mennä vaan. Meillä on monissa myymälöissä välillä vain kaksi työntekijää kerrallaan vuorossa, joka osaltaan indikoi sitä, ettei siellä kyllä kukaan ole tyhjän panttina keittelemässä kahvia toisille. Siinä missä vakituisetkin henkilöt, ovat kesätyöntekijämme aivan aidosti ja oikeasti kriittisen tärkeitä tekijöitä organisaatioidemme pyörittämisen kannalta. Ihan heikkohermoisille ei työ JYSK-myymälässä siis sovi, vaan paineensietokykyä tarvitaan. Kukaan ei kuitenkaan koskaan ole yksin, vaan jo arvojemmekin pohjalta kollegaa tuetaan tilanteessa kuin tilanteessa.
JYSK on mukana Vastuullinen kesäduuni-kampanjassa, jonka tarkoituksena on varmistaa nuorille arvoisensa kesätyöpaikka. Noudatamme työehtosopimusta, lakia, hyvää työnantajatapaa ja haluamme fokusoida erityisesti kesätyöntekijöiden johtamisen laatuun. Nuoret kaipaavat runsaasti palautetta, tukea ja työn ohjausta, ja tähän me olemme osaltamme sitoutuneet.
Loppuun vielä yhteenvetona kesätyönhakijan ja -tekijän muistilista:
- Tule sellaisena kuin olet. Hae paikkaa omana itsenäsi ja anna asenteesi näkyä. Jos työpaikka ei sillä lohkea, löydät varmasti sinulle paremmin sopivan toisaalta.
- Ota rohkeasti koppia uusista asioista ja pyydä tarvittaessa apua. Kesätyö on sinun mahdollisuutesi kehittyä.
- Laita itsesi likoon. Yrittävälle sattuu, mutta sattuu varmasti myös hyviä asioita. Ole joustava ja tartu mahdollisuuksiin tehdä vaikka jotain enemmän. Proaktiivisuus on harvoin haitaksi.
- Jos kaipaat lisää palautetta, pyydä sitä. Voit myös antaa palautetta kollegoillesi ja esimiehellesi – rakentavassa hengessä tietenkin. Myös hyvistä asioista on aina syytä mainita!
- Jos nälkä kasvaa syödessä ja haluat vaikka edetä urallasi, älä pidä kynttilää vakan alla. Kerro ajatuksistasi esimiehellesi, joka mahdollisesti pystyy auttamaan sinua pyrkimyksissäsi.
- Pidä kiinni oikeuksistasi. Esim. palkkaa tulee maksaa oikea määrä ja oikeaan aikaan. Sekä työntekijän että työnantajan tulee aina noudattaa turvallista työtapaa.
Näillä sanoin, hyvää alkanutta vuotta ja tulevaa kesää kaikille!
Kurkkaa kaikki avoimet työpaikat